Een miskraam

Soms loopt een zwangerschap anders dan gehoopt en eindigt deze in een miskraam. We kunnen het niet voorkomen of tegenhouden, maar weet dat we er alles aan willen doen om je tijdens deze verdrietige periode te begeleiden.

miskraambegeleiding nederland

Jullie hebben je verheugd op de komst van dit kindje en ineens komt er abrupt een eind aan dit toekomstbeeld. Vooral in het begin kan het verdriet intens zijn. Vaak vindt een miskraam plaats voordat de buitenwereld op de hoogte is van de zwangerschap. Neem tijd om alle gevoelens te verwerken en praat erover met elkaar en eventueel met iemand in je omgeving die je vertrouwt.

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. Dit is ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen.

Meestal ontstaat een miskraam doordat er in de prille ontwikkeling iets fout gaat. Het vruchtje ontwikkeld niet door en het lichaam stoot het af. De oorzaak kan ook een chromosoomafwijking zijn die bij de bevruchting is ontstaan. In de meeste gevallen gaat het niet om een erfelijke afwijking, en zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Er is hierdoor ook geen reden voor extra onderzoek, dit word pas geadviseerd na meerdere miskramen. 

Het verloop van een miskraam

Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Bij 50 procent van de vrouwen met bloedverlies treed er daadwerkelijk een miskraam op. In de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Afhankelijk van de termijn waarop de miskraam plaatsvindt, is er meer of minder weefsel of een vruchtje zichtbaar. Meestal lijkt het op een hevige menstruatie en gaat het gepaard met wat stukjes baarmoederslijmvlies en/of stolsels. Normaal gesproken neemt het bloedverlies na het verliezen van het vruchtje snel af en stopt het binnen enkele dagen.

Wanneer er een miskraam geconstateerd is zijn er drie mogelijkheden. Alle mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen. De keuze is erg persoonlijk en zullen we met jullie bespreken. Neem de tijd om hier rustig over na te denken en voel je vrij om ons te bellen als je daar behoefte aan hebt.

Afwachten
Veel vrouwen geven aan te willen wachten totdat de miskraam spontaan optreedt of doorzet. Wij zullen met jullie bespreken hoe lang jullie graag willen afwachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad als er geen complicaties optreden en zal geen gevolgen hebben voor een evt. volgende zwangerschap. Mocht je op een later moment toch besluiten verwezen te willen worden naar de gynaecoloog, dan kan dit te allen tijde. Soms zijn er situaties dat een behandeling zelfs de voorkeur heeft; bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn. Dit kunnen redenen zijn om een de miskraam te behandelen met medicatie of om een curettage te laten uitvoeren. De gynaecoloog zal de keuze en voorkeur van deze behandelmethoden altijd met jullie bespreken.

Medicatie
Door tabletten in de vagina in te brengen kan een spontane miskraam opgewekt worden. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. Je hoeft niet naar het ziekenhuis. De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.

Een curettage
Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Deze ingreep duurt 5-10 minuten en wordt onder narcose uitgevoerd, waardoor je er niks van merkt. Uiteraard wordt deze ingreep door de gynaecoloog uitgevoerd.

Emotionele impact

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Verwerking van een miskraam

 • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
 • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.
 • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
 • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
 • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
 • Vertel je levende kind(eren) erover. Bekijk hier bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

 • 5 tips om te herstellen van je miskraam, bekijk hier.
 • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam, bekijk hier.
 • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
 • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren, bekijk hier.

 • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.
  Merk je dat je meer nodig hebt om met je verlies om te gaan? Neem dit serieus, dit is geen thema om mee aan te rommelen. Een gespecialiseerde coach kan veel voor je betekenen. Via deze link vind je goed opgeleide miskraamcoaches die werken met het 5-stappenprogramma van Miskraambegeleiding Nederland. Dan weet je zeker dat je op korte termijn goed geholpen wordt. Goed voor jou, goed voor je relatie en goed voor je eventuele volgende zwangerschap.

Altijd bereikbaar!

De verloskundigen van Vida Verloskunde in Lelystad staan altijd klaar om je te begeleiden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen bij vragen of zorgen omtrent een miskraam.