Bevalbad

Bevalbad
Een bevalbad biedt een unieke en natuurlijke manier om te bevallen, waarbij warm water wordt gebruikt als een kalmerende en ondersteunende omgeving voor moeder en baby.

Wat is een bevalbad?

Een bevalbad is een speciaal ontworpen bad dat wordt gevuld met warm water en gebruikt wordt tijdens de bevalling. Het biedt een comfortabele en ontspannen omgeving voor de aanstaande moeder, waardoor de weeën vaak als minder pijnlijk worden ervaren. Het warme water helpt de spieren te ontspannen en kan de bevalling bevorderen door het vrijkomen van natuurlijke endorfines.

De voordelen van een bevalbad

  1. Natuurlijke pijnverlichting: Het warme water van het bevalbad kan helpen bij het verlichten van de pijn en spanning die gepaard gaan met de bevalling, waardoor vrouwen vaak minder behoefte hebben aan medicinale pijnstillers.
  2. Ontspanning: Het water biedt een ontspannende omgeving voor de aanstaande moeder, waardoor ze zich meer op haar gemak voelt en beter kan ontspannen tijdens de bevalling.
  3. Betere bloedcirculatie: Het warme water bevordert een betere bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verlichten van zwelling en het bevorderen van een soepele bevalling.
  4. Minder stress voor de baby: Het warme water zorgt voor een rustgevende omgeving voor de baby, waardoor deze minder stress ervaart tijdens de geboorte.
  5. Flexibiliteit en bewegingsvrijheid: In het water kunnen vrouwen vrij bewegen en verschillende posities uitproberen die comfortabeler aanvoelen tijdens de bevalling.

Nadelen van een bevalbad

  1. In sommige situaties treedt er te veel ontspanning op door het bevalbad en kunnen de weeën ( tijdelijk ) afnemen. In deze situatie is het soms nodig om tijdelijk uit het bad te gaan en te zoeken naar andere manieren om ontspanning te vinden tijdens de weeën.
  2. Het is raadzaam om te streven naar de mogelijkheid om het bevalbad op korte afstand te zetten van een bed of bank voor als een snelle verplaatsing nodig is.
  3. Loopruimte om het bevalbad is voor de hulpverlening erg belangrijk, dit neemt de nodige ruimte in beslag. Sommige slaapkamers laten deze ruimte niet toe en daardoor is de woonkamer soms de enige optie om ruimte voor een bevalbad te creëren.

Huur een bevalbad bij Vida Verloskunde

Als zwangere vrouw en partner is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de bevalling. Een bevalbad kan een waardevolle toevoeging zijn aan je geboorteplan, en bij Vida Verloskunde helpen we je graag bij het realiseren van een bevalling die past bij jouw wensen en behoeften. Bij Vida Verloskunde kun je ook een bevalbad huren voor thuisgebruik tijdens de bevalling.

Indien je een bevalbad wil huren dan geeft dit aan op het spreekuur of mail naar info@vida-verloskunde.nl. We hebben 3 bevalbaden tot onze beschikking.

Nog zelf aan te schaffen:
Bevallingspakket praktijk normaal

Indien je poliklinisch met ons in het ziekenhuis wenst te bevallen zijn er ook opties om in bad te bevallen indien een van deze kamers op het moment van je bevalling  beschikbaar is. 

  • In Harderwijk is er één bad beschikbaar in het geboortezorghuis. Voor meer informatie, kijk hier.
  • Ook in het Flevoziekenhuis is er één kamer met een bad beschikbaar. Voor meer informatie, kijk hier.