Diëtist

Dietist zwangerschap

Bij Vida Verloskunde bieden we advies en informatie over borstvoeding en/of flesvoeding om ervoor te zorgen dat jij en je kindje de beste start krijgen.

Dit geldt ook voor de gezondheid en ontwikkeling van het ongeboren kind. De gezondheid van je kind begint namelijk al in de baarmoeder en daarbij speelt voeding een grote rol. Tijdens de eerste 8 weken gebeurt er zo ontzettend veel. Alle organen van je baby moeten worden aangelegd. En hier zijn heel veel voedingsstoffen voor nodig die jij allemaal op voorraad moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan voldoende omega-3- vetzuren en choline voor een optimale hersenontwikkeling.

Daarnaast vergroten tekorten in de voeding het risico op bijvoorbeeld een hazenlip (niet alleen foliumzuur!). Goed om samen met de diëtist te kijken of je voeding volledig is. Ook kunnen we helpen in het geval van zwangerschapskwaaltjes zoals(ernstige) zwangerschapsmisselijkheid, maagzuurklachten of (teveel) cravings.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig. Je kunt zonder verwijzing rechtstreeks naar de diëtist gaan. Schroom dus ook vooral niet om contact op te nemen, indien je vragen hebt over voeding en jouw zwangerschap. Dit hoeft geen behandeltraject te zijn; ook een eenmalig consult is mogelijk. Ook kan de verloskundige je verwijzen in verband met bijzonderheden zoals een veganistische leefstijl, een ijzertekort of een te hoog/te laag gewicht.

Wij werken in de praktijk samen met diëtiste Melanie Barata de Almeida. Hieronder stelt zij zich voor.

Ik ben Melanie, gediplomeerd diëtist, gespecialiseerd in diabetes en voeding bij kinderwens/zwangerschap, en zelf moeder van een zoon. Tijdens mijn studie voeding en diëtetiek begon mijn interesse in voeding en zwangerschap (mede door mijn eigen zwangerschap) en heb ik tijdens mijn afstuderen onderzocht hoe de verloskundige en diëtist het best kunnen samenwerken. Tijdens dit afstudeerproject kwam ik erachter dat er (te) weinig aandacht is voor gezonde voeding  tijdens de zwangerschap en besloot ik dat ik hier graag verandering in wilde brengen. Ik ben mijzelf
gaan specialiseren op het gebied van voeding en vruchtbaarheid(problematiek) en zwangerschap en onder deze noemer momenteel werkzaam voor diëtistenpraktijk EetVitaal.

Naast mijn werk als diëtist ontwikkel ik in samenwerking met ‘9 maanden menu’ oprichtster/verloskundige Linda Rentes, een screeningstool voor zwangere vrouwen en zit ik in het bestuur van diëtistenvereniging Vrouw en Vruchtbaarheid. Naast dat ik allround diëtist ben, begeleid ik dus het liefst vrouwen met PCOS, endometriose, een kinderwens en natuurlijk zwangere vrouwen. Ook kan ik je begeleiden in het geval van zwangerschapsdiabetes en hyperemesis gravidarum (ernstige zwangerschapsmisselijkheid). Daarom ben ik in 2021 samen met mijn collega Merel Godyla van EetVitaal een samenwerking gestart met Vida Verloskunde en bieden wij de mogelijkheid tot beeldbel-/telefonische consulten.

Voor meer informatie zijn er folders beschikbaar of kun je kijken op onze website: