Hielprik en Gehoorscreening

Onderzoeken bij jouw baby in de kraamweek

Na de geboorte van je baby komt er tussen de vijfde en achtste dag een verpleegkundige van de GGD langs voor de hielprik en de gehoortest.
Zowel de hielprik als de gehoorscreening zijn niet verplicht, maar worden aan alle ouders aangeboden. Mocht je twijfelen of je gebruik wil maken van deze vormen van screening, bespreek dan je twijfel met de verpleegkundige van de GGD.

Vida Verloskunde

Hielprik

De hielprik kan worden afgenomen vanaf 72 uur na de geboorte. Tijdens de hielprik wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Dit bloed wordt vervolgens gecontroleerd op erfelijke ziekten. Vroege opsporing van deze ziekten is van groot belang om ernstige schade aan de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van de baby te voorkomen of te beperken.

Hoewel de meeste ziekten niet te genezen zijn, kunnen ze wel behandeld worden met een dieet of medicatie. Als je binnen vier weken geen bericht hebt ontvangen, is de uitslag van de hielprik goed.

Deelname aan de hielprik is niet verplicht en er zijn geen kosten aan verbonden.

Gehoorscreening

De gehoortest wordt uitgevoerd tussen de vijfde en achtste dag na de geboorte. Het doel van deze test is om eventuele afwijkingen aan het gehoor van de baby op te sporen. Tijdens de gehoortest wordt er een klein dopje in het oor van de baby geplaatst, dat een signaal afgeeft om het trommelvlies in trilling te brengen. Een goed functionerend oor is in staat om dit signaal terug te geven, wat vervolgens wordt opgevangen door het testapparaat. Beide oren worden getest.

Als de gehoorscreening een negatieve uitslag geeft, wordt deze ongeveer twee weken later herhaald. Vaak wordt een negatieve test veroorzaakt door water of oorsmeer dat de doorgang van het signaal belemmert. Na twee negatieve tests wordt de baby doorverwezen naar een KNO-arts. Net als bij de hielprik is deelname aan de gehoortest niet verplicht en zijn er geen kosten aan verbonden.

Bij Vida Verloskunde staan we klaar om je te begeleiden en ondersteunen tijdens de kraamweek, inclusief de hielprik en gehoorscreening van je baby. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of advies.