Niet alleen voor aanstaande moeders is het een spannende periode ook voor aanstaande vaders (of partners) is het een bijzondere tijd!
Vooral de eerste maanden zijn vaak onwerkelijk, omdat je de baby nog niet voelt bewegen en de baby er nog lang niet is.
Het idee dat je over een aantal maanden papa* wordt kan best een beetje beangstigend zijn. Kom gerust mee naar het spreekuur en laat ons weten hoe we ook jou kunnen ondersteunen!
*Hier kun je ook partner van zwangere lezen.
Tips voor tijdens de zwangerschap
- Vrouwen kunnen in hun zwangerschap last hebben van hormoonschommelingen. Door deze hormonen kunnen vrouwen emotioneler zijn dan anders of anders reageren dan gewend. Probeer dit niet persoonlijk op te vatten en probeer geduld met haar te hebben.
- Bij zwangerschapsmisselijkheid kan het helpen om eventueel in de ochtend al iets te eten op bed te brengen voordat de zwangere opstaat. Een beschuitje of een crackertje is dan vaak het beste.
- Ook lichamelijk wordt het voor de zwangere zwaarder. Probeer haar te ondersteunen door de zware huishoudelijke taken in huis te doen tijdens de zwangerschap.
- Ook voor aanstaande vaders (partners) is het speciaal om contact te maken met het ongeboren kindje. Als je je handen op de buik van je partner legt is de kans groot dat het kindje hier op een gegeven moment op gaat reageren. Hierdoor kun ook jij de bewegingen van het kindje voelen tijdens de zwangerschap! Vaak lukt dit vanaf 26 weken.
- We zien vaak dat kindjes de stem van hun vader herkennen zodra ze geboren zijn. Het kan misschien gek voelen om tijdens de zwangerschap tegen de buik te praten, maar het is zeker niet voor niets en zo hecht het kindje al in de buik ook aan jou.
- Zet het telefoonnummer van de verloskundige, het ziekenhuis en van de kraamzorg alvast in je telefoon. Slim is om dit met een #ervoor te doen, zo staan deze contacten altijd bovenaan in je contactenlijst als je ze snel moet hebben.
- Denk samen na over een zwangerschapscursus. Verschillende cursussen besteden ook aandacht aan hoe jij als partner je vrouw/vriendin kan ondersteunen tijdens de bevalling. Dit kan helpen zodat je samen met vertrouwen de bevalling ingaat.
- Geef tijdens de zwangerschap ook jouw wensen tijdens de bevalling aan!
- Zoek samen op of het nodig is dat jij het kindje erkent in de zwangerschap.
- Tip: Volg de online zwangerschapscursus voor aanstaande vaders www.welcometomankind.nl.
Tips voor tijdens de bevalling
- Zorg ervoor dat je huis goed bereikbaar en herkenbaar is voor de verloskundige en kraamverzorgster. Denk hierbij aan buitenverlichting en een goed leesbaar huisnummer.
- Maak het zo aangenaam mogelijk in jullie huis. Denk hierbij aan de juiste temperatuur, gedimd licht en voor privacy. Ondersteun tijdens de bevalling waar gewenst met warme sokken, een deken, een kruik of juist koude washandjes en voldoende drinken.
- Probeer waar mogelijk rustig en ontspannen te blijven. Dit zal je partner ook helpen om rustig te blijven.
- Blijf je partner vertellen dat ze het fantastisch doet en dat je vertrouwen in haar hebt! Ze kan dit!
Tips voor de kraamtijd
- Het kan fijn zijn om een periode samen vrij te hebben om zo samen aan jullie nieuwe gezin te wennen.
- Bewaak rust! Probeer kraamvisites zo te plannen dat er voldoende rustmomenten zijn voor jullie beiden. Het kan zijn dat je weinig slaapt in de kraamweek. Dan is het fijn in de middag samen te kunnen rusten.
- Geef jullie kindje binnen drie dagen aan bij de gemeente. Vergeet hierbij niet de eventuele papieren van de erkenning mee te nemen. Aangeven moet in de gemeente waarin het kind geboren is.
- Als het BSN nummer binnen is (via de post nadat het kindje aangegeven is), kun je het kind binnen een maand na de geboorte aangeven bij de zorgverzekering.
Leestips:
- Vader op komst – Willem Bisseling
- Aanpakken voor de aanstaande vader – David Borman
- Vaders van nu – M. Buikema
- Vader worden voor dummies – Sharon Perkins
- Maar je krijgt er heel veel voor terug – Bastiaan Ragas
- Papa is heel even aan de telefoon – Bastiaan Ragas
- Tuurlijk schatje – Jasper Rombout