Wat zijn weeën?

Weeën

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder die voelen als krampen. Deze krampen beginnen vaak mild en nemen geleidelijk in intensiteit toe voordat ze weer afnemen. In de meeste gevallen is dit het signaal dat de bevalling begint.

Het begin van de bevalling

In de meeste gevallen, ongeveer 90%, begint de bevalling met weeën. Dit is het moment waarop de baarmoeder begint samen te trekken om de baby naar buiten te duwen. Soms breken de vliezen voordat de weeën beginnen, maar dit gebeurt slechts bij 10% van de zwangerschappen.

In de latente fase van de bevalling zijn de weeën vaak onregelmatig. Dit betekent dat het interval tussen de weeën varieert en dat de duur van elke wee niet consistent is. De baarmoedermond wordt op dit moment zachter, soepeler en korter in voorbereiding op de geboorte.

Voor vrouwen die voor de eerste keer bevallen, kan de latente fase meerdere uren duren. Dit is een natuurlijk onderdeel van het proces waarbij het lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Voor vrouwen die al eerder bevallen zijn, kan deze fase sneller verlopen.

Na de latente fase volgt de actieve fase. Hierin heb je regelmatige weeën om de 2-5 minuten die 45-60 seconden duren. In deze fase ontstaat de ontsluiting en is het de verwachting dat de baby binnen afzienbare tijd geboren zal worden. De verloskundige zal je in deze fase intensief bijstaan, helpen en advies geven waar nodig.

Het is belangrijk om tussen de weeën zo goed mogelijk te rusten. Ontspanningsoefeningen en bijvoorbeeld het gebruik van een bad, douche of TENS kunnen hierbij helpen. Je verloskundige kan je voorzien van advies en ondersteuning tijdens deze fase van de bevalling.

Door goed geïnformeerd te zijn over wat weeën zijn en de verschillende fasen van de bevalling, ga je met goed vertrouwen deze bijzondere ervaring tegemoet!

Tijdens het spreekuur zullen we je meer vertellen over de bevalling en over weeën.

Wil je meer weten? Bezoek dan ook onze voorlichtingsavond over de bevalling. Lees hier voor meer informatie over de TENS.