Verloop van een bevalling

Vida Verloskunde
Van het begin tot het einde van de bevalling kan een ware achtbaan van emoties en ervaringen zijn. Wij vinden het belangrijk dat je begrijpt hoe elke fase verloopt, zodat je zo goed mogelijk voorbereid bent op wat komen gaat.

Harde buiken en voorweeën

In de laatste maanden van je zwangerschap kunnen harde buiken optreden, wat een teken kan zijn dat de bevalling nadert. Deze samentrekkingen van de baarmoeder kunnen ongemak veroorzaken, maar zijn vaak kort van duur en verdwijnen vanzelf of na ontspanningstechnieken zoals een warme douche of bad.

Fasen van de ontsluiting

De bevalling begint meestal met weeën, die langzaam intenser worden en de baarmoederhals helpen verkorten en openen.

  1. Latente fase
  2. Actieve fase
  3. Uitdrijving
  4. Geboorte

De eerste fase, de latente fase, kan meerdere uren duren en wordt gekenmerkt door onregelmatige weeën. De actieve fase volgt, waarin de weeën regelmatiger worden en de ontsluiting vordert.

Het persen

Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt, begint de uitdrijvingsfase. Dit is het moment waarop je begint met persen om je baby ter wereld te brengen. Voor een eerste kindje kan dit gemiddeld anderhalf uur duren, terwijl het bij latere bevallingen meestal sneller gaat.

Geboorte van de baby én placenta

Na de geboorte van je baby is het nog niet voorbij. De placenta en vliezen moeten nog geboren worden en ook hier wordt zorg en aandacht aan besteed om deze fase goed te laten verlopen.

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over elke fase, en bespreek eventuele zorgen, vragen en/of wensen met een van de verloskundigen. Het kennen van de verschillende fasen van de bevalling kan helpen om je voor te bereiden op wat komen gaat. Onthoud dat elke bevalling anders is en dat het belangrijk is om flexibel te blijven en open te staan voor veranderingen. Met de juiste kennis en ondersteuning kun je met vertrouwen deze bijzondere gebeurtenis tegemoet gaan.

Al tijdens de zwangerschap wordt er aandacht besteed aan de voorbereiding voor de bevalling. Geboorte wensen worden geïnventariseerd, je krijgt informatie mee ter voorbereiding en we kunnen meedenken over de manier van bevallen die het beste bij jullie past. Rond de termijn van 35 weken plannen we extra tijd in op het spreekuur om deze onderwerpen te bespreken. Ook is er bij ons in de praktijk een informatieavond beschikbaar over de bevalling.

Meer weten? Geef je op voor onze beval informatie-avond en we vertellen je graag meer!

Tijdens de bevalling streven we ernaar dat je één van de vaste verloskundigen ziet. Vertrouwde begeleiding draagt namelijk bij aan een positieve ervaring van je bevalling. Jij mag (mits medisch verantwoord) kiezen waar je bevalt: thuis, in het Flevo ziekenhuis of in het geboortehuis in Harderwijk. Wij gaan met je mee!