Spiraal plaatsen

Na de bevalling komt je menstruatiecyclus weer op gang. Dit verschilt van persoon tot persoon en van de gekozen voeding. Als je flesvoeding geeft kan je menstruatie cyclus weer vrij snel op gang komen. Geef je borstvoeding dan kan dit wat langer duren, sommige vrouwen zullen pas weer menstrueren na volledig te zijn gestopt met de borstvoeding, andere vrouwen worden tijdens de borstvoedingsperiode al ongesteld. Je bent echter voor deze menstruatie al weer vruchtbaar. Het is dus verstandig om anticonceptie te regelen wanneer je weer wilt vrijen na de bevalling en je niet zwanger wilt worden.

Aan het einde van het kraambed en tijdens de 6-weekse nacontrole, zullen wij het onderwerp anticonceptie met je bespreken. De geschikte anticonceptiemethode is voor iedereen anders, hierin kunnen wij advies over geven.

Heb je een keuze gemaakt en kies je toevallig voor een spiraaltje? Deze kun je vervolgens bij ons laten plaatsen tijdens het anticonceptiespreekuur. Frances plaatst binnen de praktijk zowel hormoonvrije spiralen (de koperspiraal) of hormoon houdende spiralen (Mirena en Kyleena).

Een spiraal plaatsen kan vanaf 10-12 weken na een vaginale bevalling. Ben je nog niet eerder vaginaal bevallen, dan adviseren wij om de spiraal te plaatsen tijdens je menstruatie.

Voor het maken van een afspraak kun je van maandag t/m donderdag tussen 09.00u-13.00u bellen met onze praktijkassistente Veerle. Indien je nog niet bij ons in de praktijk bekend bent, adviseren wij je om een mail te sturen met je persoonsgegevens (naam, geboortedatum, adres, BSN-nummer) naar info@vida-verloskunde.nl, na ontvangst nemen wij contact met je op voor het maken van een afspraak.

Heb je een keuze gemaakt voor een spiraal, dan bestellen wij de spiraal voor je en ligt deze voor jou klaar wanneer je de afspraak hebt.

De kosten voor het plaatsen en verwijderen van het spiraal worden volledig vergoed door de basisverzekering. De kosten van het gekozen spiraal worden enkel bij een aanvullende verzekering vergoed indien je 21 jaar en ouder bent.

Na het plaatsen van het spiraal krijg je belinstructies waar je op moet letten. Ook wordt er na 6 weken een na controle aangeboden, hierbij wordt er gekeken of de spiraal nog steeds op de juiste plek zit en of je tevreden bent.