| 24/7 bereikbaar op : 0320-343330 | Kolkweg 20-24, 8243 PN Lelystad | 

Wat te regelen?

Kraamzorg

Wij raden je aan om de kraamzorg vroeg in je zwangerschap te regelen. In principe ben je vrij om zelf een kraambureau te zoeken, maar soms gaat dit via je zorgverzekeraar. In de polis van je verzekering staat hoe dit bij jouw verzekeraar is geregeld en hoe de kraamzorg wordt vergoed. Maak een overwogen keuze en bezoek de betreffende websites. Wij hebben goede ervaringen met Kraamzorg JONAde Kraamvogelde Baby Boom en Kraamzorg met Passie.

Bij een thuisbevalling komt de kraamverzorgende ons assisteren tijdens de bevalling. Zij zal je na de bevalling op weg helpen met de verzorging van jullie kindje. Dat is heel fijn, want na een bevalling komt er veel op je af en heb je tijd nodig om te herstellen. De kraamverzorgende komt de eerste week na de bevalling elke dag 4-8 uur bij je thuis. Het aantal dagen en uren is afhankelijk van je verzekering. Als je in het ziekenhuis bevalt, worden de dagen die je in het ziekenhuis blijft van de zorg thuis afgetrokken. De kraamverzorgende helpt met de opstart en geeft informatie over de verzorging en voeding van de baby, helpt je bij borstvoeding, doet dagelijkse controles en is voor jou en je partner een belangrijke vraagbaak.

De kraamzorg is ook voor ons erg belangrijk, omdat zij direct contact met ons zullen opnemen als er medisch gezien iets niet goed lijkt te gaan.

Erkenning van het ongeboren kind

Het is raadzaam om samen als aanstaande, niet getrouwde ouders de erkenning van jullie ongeboren kind al in de zwangerschap te regelen. Dit voorkomt veel georganiseer na de bevalling. Bovendien kan het kind, indien jullie daarvoor kiezen, dan direct na de geboorte de naam van de vader krijgen.

Erkenning regel je bij de gemeente Lelystad. Jullie maken samen een afspraak bij het gemeentehuis. Als de vader zijn wil kind erkennen, dan moet de moeder hiervoor toestemming geven. Neem beiden je identiteitsbewijs mee.

Door de erkenning krijgt de vader het recht en de plicht om het kind te onderhouden, maar hij krijgt hierdoor echter niet meteen het ouderlijk gezag. Hiervoor moet een apart verzoek worden ingediend bij de griffier van de rechtbank.

Voor meer informatie kijk op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind

Zwangerschapscursus

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar wordt met name aanbevolen als je voor het eerst in verwachting bent. Het geeft een goede voorbereiding op de bevalling. Door middel van informatie en oefeningen krijg je een realistisch beeld van de processen die aan de geboorte van jullie kindje vooraf gaan. Daarnaast is het natuurlijk leuk om ervaringen met andere aanstaande moeders uit te wisselen. Er zijn vele soorten zwangerschapscursussen en het aanbod kan wisselen. Er zijn cursussen die je met andere zwangeren doet in groepsverband, of samen met je partner, of juist alleen.
De meeste cursussen starten tussen de 20-28 weken zwangerschap. Meld je daarom zo snel mogelijk aan.

Zwangerfit (kerngezond)

ZwangerFit® is een eigentijdse zwangerschapscursus voor vrouwen die zwanger of net bevallen zijn. De fysiotherapeuten die deze cursus geven zijn opgeleid om via het ZwangerFit® concept met jou te werken aan de conditie, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit. Dit kan allerlei klachten voorkomen die een zwangerschap met zich mee kan brengen.

Aanmelden kan via : http://www.kerngezond.eu/nvfb-zwangerfit-lelystad

Zwangertotaal

Tijdens en na de zwangerschap ondergaat je lichaam in relatief korte tijd grote veranderingen. Soms gaat dit gepaard met bekkenpijn, urineverlies of rugklachten. Gebleken is dat de manier van bewegen hierop van invloed is. Actief bewegen staat daarom centraal in de beweegprogramma’s van ZwangerTotaal. Speciaal vrouwen die al klachten ervaren of in het verleden rug- of bekkenklachten hebben gehad hebben veel baat bij het volgen van het beweegprogramma. Het programma is zeker ook geschikt voor vrouwen die probleemloos de zwangerschap doorlopen en die zich graag op een actieve manier willen voorbereiden op de komende bevalling.

Aanmelden kan via: http://www.zwangerlelystad.nl

Samen Bevallen

Een cursus met praktische informatie en jullie leren technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Verschillende curus soorten zijn mogelijk op verschillende locaties. Elke cursusavond bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktisch deel. Bij iedere cursusvorm wordt aandacht besteed aan een ander onderwerp.

Aanmelden kan via: http://www.samenbevallen.nl

Cursus Bevallen

Je zwangerschap is een speciale periode in het leven van jou en je partner. Een periode om van te genieten. Na ongeveer 9 maanden zwangerschap kondigt jullie kindje zich aan, de bevalling begint. Waarschijnlijk kijk je daar nieuwsgierig, maar misschien ook wel een beetje gespannen naar uit – en je partner ongetwijfeld ook. Om je goed voor te bereiden op de bevalling kunnen jullie daarom nu samen de zwangerschapscursus Cursus Bevallen volgen. De cursus is voor mannen ook echt leuk om te volgen! De cursus wordt aangeboden in groepsvorm of privé bij jullie thuis. Vind je het fijner om in 1 dag alle informatie te horen? Volg dan de 1 daagse cursus in Almere, Amersfoort of Amsterdam.

Aanmelden kan via: http://www.cursusbevallen.nl

HypnoBirthing

Gebruik HypnoBirthing® – The Mongan Method om je op de geboorte van je baby voor te bereiden en leer samen met je partner:
* met vertrouwen naar je bevalling toe te leven
* hoe je prettig kunt bevallen zonder pijnstilling
* krachtige technieken die je helpen diep te ontspannen waardoor je lichaam optimaal kan werken en jij je in control blijft voelen
* effectieve ademhaling, waardoor je zonder hard te persen je kindje kunt baren en jij energiek en fit blijft
* welke grote rol je partner kan spelen
* veel praktische tips, thuis en in het ziekenhuis toe te passen

Aanmelden kan via: http://relaxtegeboorte.nl

Zwangerschapszwemmen

Ben je zwanger en wil je blijven bewegen? Dan is zwangerschapszwemmen misschien wat voor jou. Als je buik in omvang begint toe te nemen, zijn veel bewegingen minder prettig. In het water bent je ‘gewichtloos’ en daardoor kun je probleemloos bewegen. Onder begeleiding van een deskundige en gediplomeerde instructrice ga je heerlijk bewegen in het water. Dit is goed voor je conditie en bloedcirculatie en dus ook voor je aanstaande baby.

Aanmelden via : http://www.sportbedrijf.nl/sportcentrum-de-koploper/zwemmen/zwangerschapszwemmen

Zwangerschaps Yoga

De yogalessen voor zwangeren staan in het teken van de zwangerschap, het contact maken met je kindje en vormen een voorbereiding op de bevalling. Zwanger zijn brengt veranderingen met zich mee, fysiek, mentaal en emotioneel. Tijdens de les wordt hier in alle opzichten aandacht aan besteedt. Je kunt beginnen vanaf week 14 van je zwangerschap en doorgaan tot aan het einde. Dit is nodig om de adem-, ontspannings- en concentratieoefeningen aan te leren en het eigen te maken zodat je tijdens de bevalling weet wat je moet doen en voelen. Je kunt elk moment instromen en doorgaan tot vlak voor de bevalling. Je hoeft niet eerder aan yoga te hebben gedaan. De lessen bestaan uit lichaamshoudingen, adem- en ontspanningsoefeningen en worden afgesloten met een ontspanning.

Aanmelden kan via : http://www.dezonnecirkel.nl/yoga/zwangerschapsyoga/

In Balans Zwanger ( Balans & Dans)

Middels Mensendieck oefeningen spaciaal bestemd voor zwangeren breng je je lichaam in een optimale conditie om de zwangerschap te dragen en je voor te bereiden op de bevalling. Tijdens de les krijg je naast oefeningen ook informatie met betrekking tot de zwangerschap en geboorte. "In Balans Zwanger" kun je volgen vanaf 18 weken zwangerschap (eerder in overleg) tot aan de bevalling.

Aanmelden kan via : http://www.balansendans.nl/activiteiten/show?sport_activity_id=zwangerschapsyoga

Zorgverzekering

Verloskundige zorg zit in het basispakket, dus iedereen krijgt onze zorgverlening vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt ook als je in verband met een doorverwijzing tussentijds naar het ziekenhuis moet. Na de eerste controle meld je bij jouw zorgverzekering dat je zwanger bent. Je kunt dan direct doorgeven welk kraamcentrum jullie hebben gekozen. Indien je aanvullend bent verzekerd dan dragen zij zorg voor het kraampakket, dat je rond de 30e zwangerschapsweek thuis krijgt gestuurd.

Wij raden iedereen aan de voorwaarden op de verzekeringspolis na te kijken. Afhankelijk van de polis betaal je wel of geen eigen bijdrage voor kraamzorg en/of poliklinische bevalling (bevalling zonder medische indicatie). Laat je hierover goed informeren door jouw zorgverzekeraar.

Klik hier voor een overzicht van de inhoud van een kraampakket

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen tussen de 6e en 16e week van de zwangerschap. Uit deze urine wordt het HCG-hormoon gehaald (het zwangerschapshormoon ‘Humaan Chorion Gonadotrofine). Dit hormoon wordt door de zwangere in de eerste 4 maanden van haar zwangerschap in ruime mate aangemaakt en verlaat het lichaam via de urine. Na het opvangen van de urine kan het HCG-hormoom gefilterd worden en kunnen geneesmiddelen worden gemaakt die een rol spelen in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Tegenwoordig krijgt 1 op de 6 paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Op deze manier kunnen stellen met vruchtbaarheidsproblemen geholpen worden.

Help een lang gekoesterde kinderwens uitkomen…. meld je vandaag nog aan bij Moeders voor Moeders

Tips en adviezen 

Er zijn heel veel vragen, tips en adviezen met betrekking tot de zwangerschap. Vooral veel wisselende, soms tegenstrijdige adviezen die jullie gevraagd of ongevraagd zullen krijgen vanuit jullie omgeving. Dit leidt vaak tot extra onzekerheid. Wij hopen de belangrijkste onderwerpen voor jullie op een rijtje gezet te hebben en kunnen garanderen dat de gegeven informatie gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Tevens adviseren wij de folder ‘Zwanger’ goed door te nemen. Hierin worden uitvoerig alle belangrijke aspecten van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd besproken. Deze folder krijgen jullie na inschrijving per email toegestuurd, maar is ook te vinden onder het menu ‘folders’


Folder Zwanger 2017