| 24/7 bereikbaar op : 0320-343330 | Kolkweg 20-24, 8243 PN Lelystad | 

Lifestyle

Roken

Roken in de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook aanwezig zijn in een rokerige omgeving beinvloedt de zwangerschap nadelig. In sigaretten zitten schadelijke stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide. Deze stoffen zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek (placenta) en daardoor voor verminderde zuurstoftoevoer naar je baby. Hierdoor kan het zijn dat het kind niet goed groeit, het kindje te vroeg geboren wordt en/of een te laag geboortegewicht heeft. Ze zijn hierdoor kwetsbaarder en bovendien hebben kinderen van moeders die gerookt hebben gedurende de zwangerschap, tijdens hun eerste levensjaren vaker ziekten aan de luchtwegen. Ook de kans op wiegendood neemt toe als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Daarom is ons advies: stop met roken en vermijd rokerige ruimtes zo veel mogelijk. Meer informatie vindt je op http://www.rokeninfo.nl/publiek 


Alcohol

Alcohol kan in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Tijdens de zwangerschap is de hoeveelheid alcohol in jouw bloed gelijk aan die in de weefsels van je baby. Met andere woorden, ieder glaasje alcohol dat jij drinkt komt net zo hard aan bij jouw baby. Alcoholgebruik kan op ieder moment in de zwangerschap ongewenste effecten veroorzaken. De risico’s en de ernst van de effecten nemen toe als je meer drinkt. Dus beter helemaal geen alcohol drinken in de zwangerschap!  Meer informatie is te vinden op www.alcoholenzwangerschap.nl


Drugs

Van veel drugs is nog niet helemaal bekend welke schade het gebruik bij bevruchting, zwangerschap en/of borstvoeding toebrengt aan het (ongeboren) kind. Om schade zoveel mogelijk uit te sluiten, wordt aangeraden helemaal geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Wees er wel altijd open en eerlijk over, zodat wij kunnen beoordelen of extra zorg in de zwangerschap nodig is.

Wij zullen bij het gebruik van drugs altijd de gynaecoloog consulteren, om een goede begeleiding van de zwangerschap te kunnen garanderen.

Voor specifieke informatie over Drugs in de zwangerschap verwijzen we je naar het Trimbos Instituut.


Werken

Werken tijdens de zwangerschap is op zich prima. Sommige werkomstandigheden kunnen echter te zwaar zijn tijdens de zwangerschap. Werk waarbij je wordt blootgesteld aan trillingen, straling, chemische stoffen of infectierisico’s is niet goed voor de zwangerschap. Ook kan je werk fysiek te zwaar worden tijdens de zwangerschap. Voor zwangeren zijn hiervoor verschillende regelingen. Overleg hierover met je werkgever of met de bedrijfsarts (Arbo-dienst), vaak kan dan het werk aanpast worden of er wordt je eventueel ander werk aangeboden. Als dat nodig mocht zijn, kan de Arbo-arts contact met ons opnemen om te overleggen over jouw situatie (uiteraard alleen met jouw toestemming). Wij geven geen schriftelijke medische verklaringen af.


Bewegen

Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Sportte je voor de zwangerschap al, dan kun je gewoon blijven sporten. Maar houd het wel veilig: luister naar je lichaam en breng je begeleider als je die hebt, op de hoogte. Wanneer je merkt dat het sporten klachten geeft, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan hockey, volleybal, skien en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden.


Medicijnen

Bij zwangerschap is zorgvuldigheid geboden met het gebruik van medicijnen. Gebruik je medicatie, overleg dan altijd met je huisarts. Dit is belangrijk omdat sommige stoffen in medicijnen invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Twijfel je of je een bepaald medicijn kunt blijven gebruiken tijdens de zwangerschap, vraag het dan na bij je apotheek. Het gebruik van multi-vitaminen speciaal voor zwangeren is goed gedurende de hele zwangerschap voor de ontwikkeling van de baby. Wij adviseren je foliumzuur te slikken tot de 10e week van de zwangerschap. Dit vermindert de kans op een open rug bij de baby. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij drogist of apotheek. Paracetamol kan je zonder gevaar gebruiken in de zwangerschap (maximaal 6 per dag).

Ben je zwanger en gebruik je antidespressiva, dan kun je hier niet zomaar mee stoppen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jou en de baby. Een depressie tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, waardoor het risico op hart-en vaatziekten wordt verhoogd. Ook is bekend dat depressieve vrouwen na de bevalling vaak moeilijker contact maken met hun baby.  Bespreek je medicijngebruik met ons en met je huisarts. Wij zullen je voorlichten over de voor- en nadelen voor jou en de baby. Ook kunnen wij of de huisarts je eventueel doorverwijzen.