| 24/7 bereikbaar op : 0320-343330 | Kolkweg 20-24, 8243 PN Lelystad | 

Coronavirus

Coronavirus

In navolging van alle berichtgeving rond het Coronavirus hebben wij ook een aantal aanpassingen op de praktijk. Wij hopen hierbij op jullie begrip. Wij houden zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM en de KNOV aan.

• Voorlopig geven wij geen handen maar verwelkomen wij jullie met een glimlach. :)

• Heb je koorts (38 graden of hoger), hoest je of ben je verkouden kom dan NIET langs op de praktijk maar stuur een mail met je telefoonnummer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij bellen je dan voor het inplannen van een nieuwe afspraak. Neem eventuele zieke kinderen of familieleden ook niet mee naar de praktijk! Sowieso vragen we jullie zo min mogelijk mensen mee te nemen naar de praktijk.

• Ben je in een risicogebied geweest en ben je ziek neem dan telefonisch contact op met de huisarts en/of GGD. Wij verzoeken je om niet op controle te komen maar telefonisch te overleggen met ons.

• Ben je in de afgelopen twee weken in contact geweest met iemand met verdenking op het Coronavirus? Neem dan eerst contact met ons op, maar kom niet langs op de praktijk!

• Om de kans op overdracht van het Corona-virus via ons te verspreiden, hebben we besloten tot het einde van deze maand het aantal huisbezoeken zowel in de zwangerschap als het kraambed tot een minimum te beperken. Veel consulten kunnen ook telefonisch gedaan worden. Uiteraard wordt iedereen die wel een extra controle nodig heeft door ons gezien. Het kan wel zijn dat we je vragen naar de praktijk te komen i.p.v. een visite thuis, om ook zo verspreiding van het virus te beperken.

Algemeen advies:

- Goed je handen wassen.
- Hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Schudt geen handen.

Vragen & antwoorden coronavirus en zwangerschap

Ik ben zwanger, moet ik me nu extra zorgen maken?

Nee. De infectie met het coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit
virus.

Kan ik een miskraam krijgen van het coronavirus?

Aan de hand van de beperkte informatie die er tot nu toe is over dit nieuwe virus, zijn er geen aanwijzingen dat je meer kans op hebt op een miskraam of zwangerschapsverlies.

Is het coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met het coronavirus (COVID-19). Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is.

Ik heb nu het coronavirus, mag ik thuis bevallen?

Wij adviseren bij het hebben van het coronavirus in het ziekenhuis te bevallen onder bewaking van een hartfilmpje (CTG) van de baby. Als je 14 dagen of meer na de infectie gaat bevallen mag je weer thuis bevallen.

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby's?

Dat het coronavirus waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil niet zeggen dat pasgeboren baby's niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Mag ik borstvoeding geven als ik het coronavirus heb?

Het coronavirus komt niet in de moedermelk dus dit kun je veilig geven. Het is wel aan te raden de borstvoeding te geven met de volgende hygiënemaatregelen:

- handen goed wassen voordat je je kindje aanraakt

- een eigen borstkolf gebruiken

- De kolf na gebruik goed schoonmaken

- een mondkapje dragen

Het is te overwegen om de gekolfde melk per fles door een gezond persoon te laten geven om de kans op het doorgeven van de infectie aan je kindje te verlagen.

Moet ik kraambezoek weigeren?

Zolang het kraambezoek niet ziek is, geen klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus en ze niet in de risicogebieden zijn geweest, kunnen ze op kraamvisite komen. Het is wel belangrijk dat het kraambezoek zich ook houdt aan de hygiënemaatregelen.

Ik ben genezen, ben ik de rest van de zwangerschap dan onder controle van de gynaecoloog?

In principe is er na het doormaken van deze infectie geen reden om bij de gynaecoloog onder controle te zijn. Wel wordt aangeraden om  gedurende de rest van de zwangerschap op bepaalde momenten groei echo’s te doen om de groei van je kindje extra in de gaten te houden.

Op de website van het RIVM staan de meeste recente adviezen.

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Bij vragen kunnen jullie altijd bij ons terecht.
 

Hartelijke groet van Team Vida,

Nen, Jeanette, Rebecca en Anneke